Saker du inte kände till om CMYK

Färgmodellen CMYK, cyan, magenta, gult och svart.

CMYK är en färgmodell där primärfärgerna är cyan, magenta, gult och svart, men varför används bokstaven K för svart och hur uppfanns CMYK? Vi har gjort en djupdykning i CMYKs historia för att besvara just detta!

 

Tre-och fyrfärgstrycket historia: från 1600-talet fram tills idag

Du har säkert hört talas om boktryckarkonstens fader Johan Gutenberg (om inte kan du läsa mer om tryckkonstens historia här), men när det gäller tre-och fyrfärgstryck så förknippas dessa med Jacob Christoph Le Blon som levde mellan 1667–1741. Le Blon var målare, gravör och uppfann tre-och fyrfärgstrycket, vilket baserades på en RYB-färgmodell (rött, gult och blått). Le Blon använde sig av mezzotintmetoden för att gravera tre eller fyra metallplåtar (en per tryckfärg) för att åstadkomma tryck med ett brett spektrum av färger.

Det här lade grunden till färgmodellen CMYK som introducerades för första gången år 1906 av tryckeriet Eagle Printing Ink Company. Man upptäckte att om man kombinerade de fyra färgerna cyan, magenta, gult och svart kunde man uppnå ett nästan obegränsat antal nyanser i färgsättningen.

År 2018 var Arkitektkopia först i Sverige med att printa guld, vitt och klarlack med CMYK+. CMYK+ är ett snabbare och mer kostnadseffektivt alternativ eftersom det oftast inte behövs någon efterbehandling. Det som tidigare var en process i flera steg kan nu printas på en och samma gång.

 

Varför CMYK och inte CMYB?                         

Det finns två olika förklaringar till varför den sista bokstaven är ett K istället för ett B. Den ena förklaringen är att K:et står för ”key-color” (alltså nyckelfärg på svenska). Den andra förklaringen är att B redan står för blått i RGB och därför har man i stället valt att använda den sista bokstaven i ordet ”black”.

 

Visste du att…

  • Cyan ursprungligen kommer från det grekiska ordet κυανοs (kyanos) som betyder blå?
  • Magenta har fått sitt namn efter slaget vid Magenta år 1859 i Italien?
  • Blandningen av de tre färgerna cyan, magenta och gult i teorin skulle resultera i färgen svart? I praktiken blir det dock en mörkbrun nyans på grund av orenheter i pigmenten. För att få en god svärta och bra skärpa i tryckt text använder man därför i regel 100% svart.

Fönsterkarm med färgen cyan.

Cyan kommer från det grekiska ordet κυανοs (kyanos).

En himmel med magenta färg och en siluett av en palm.

Färgen magenta har fått sitt namn efter slaget vid Magenta år 1859 i Italien.

Älskar du färg lika mycket som vi gör? I vår Akademi kan du hitta flera färgrika artiklar om färg. Du kan bland annat läsa om färgens betydelse i din marknadsföring eller få udda fakta om rött, grönt och blått.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.