Tips och tricks i Adobe Illustrator

Kvinna digitaliserar skiss till Illustrator

Vår serie med tips och tricks för Adobe-program fortsätter och den här gången riktar vi strålkastaren mot Adobe Illustrator. Varför inte ta reda på hur du kan bli mästare på ritstiftet, hur du kan skapa en mer handritad känsla eller hur du kan synka Illustrator med andra produkter i Adobe-paketet?

Vad är Adobe Illustrator? Den krångliga förklaringen är ett vektorbaserat illustrationsprogram. Den enklare förklaringen är att Illustrator är ett program där du kan rita och skapa grafik. Fördelen med Illustrator jämfört med till exempel Photoshop som är pixelbaserat, är att en vektor går att skala upp/ner utan att kvalitén blir sämre. Många av de logotyper och app-ikoner du möter dagligen har antagligen skapats i Illustrator och samma sak gäller för annonser på stan, ritningar och kanske till och med menyn på din lokala kvarterskrog!

Aktivera smarta stödlinjer

Gör det enklare att placera ut objekt rakare och mer symmetriskt genom att aktivera smarta stödlinjer. Klicka på Visa > Smarta stödlinjer eller Cmd + U (Mac) eller Ctrl + U (PC) för att aktivera (eller avaktivera) hjälpmedlet.

Spelet som gör dig till en mästare på ritstiftet (the pen tool)

I Adobe Illustrator är ritstiftet ett av de mest användbara (och kanske mest fruktade) verktygen. Att rita raka linjer är enkelt men att böja till dem precis som man tänkt sig är däremot svårare.

Precis som Karatemästaren Bruce Lee hävdade att man skulle vara som vatten för att bli riktigt bra på karate är vårt bästa tips att du måste vara som ritstiftet för att bli riktigt bra på ritstiftet…eller så långt måste du nog inte gå men vi är övertygade om att Bruce Lee även övade på karate och att öva är även nyckeln till mästerlig ritstiftshantering.

Vi vill därför rekommendera ”The Bézier Game” som är ett spel där du kan öva dig på just ritstiftet (Pen tool), spela direkt i din webbläsare!

Bemästra ritstiftet genom att spela The Bézier Game

Justera och fördela objekt

Justeringsverktyget i Illustrator kan exempelvis användas för att se till att objekt hamnar i raka led med jämna mellanrum. Börja med att klicka på Fönster > Justera för att öppna justeringsfönstret.

I exemplet nedan går vi igenom hur du kan strukturera ett gäng utspridda cirklar till ett rakt led med jämna mellanrum.

1. Här har jag öppnat justeringsfönstret och för exemplets skull även skapat några cirklar.

2. Först markerar jag cirklarna och klickar på ”vågrät mittenjustering”.

3. Nu har alla cirklar radat upp sig i en rak linje men de är fortfarande ojämnt fördelade. För att fixa en jämn fördelning mellan objekten, klicka på ”Lodrät mittenfördelning”.

4. Voilà! Jämnt fördelade cirklar i en rät linje!

Lär dig använda Banhanteraren (pathfinder)

Banhanteraren är ett verktyg som hjälper dig att dela upp eller kombinera banor i olika vektorformer. Det här verktyget är bra hjälpmedel för att bearbeta former eller göra flera objekt till ett. I exemplen nedan används banhanteraren för att få två objekt att kombineras genom ”formlägen”. Börja med att klicka på Fönster > Banhanteraren och markera sedan två eller fler objekt. Välj sedan en inställning i Banhanteraren.

Under ”Formlägen” finns även kategorin ”Banhanterare” där du exempelvis kan dela upp formerna. I exemplet nedan har jag valt ”Dela upp”, då delas formerna upp i sina beståndsdelar. När du klickat på ”Dela upp” är formerna först grupperade. Vill du dela upp gruppen högerklickar du på den och sedan ”Dela upp”, då kan du flytta runt delarna som jag gjort i exemplet nedan.

Original

Formläget Förena

Formläget minus övre

Formläget överlappa

Formläget exkludera

Dela upp

Pipetten kan fånga upp mer än bara färg

Pipetten (Kortkommando ”I”) är ett klassiskt verktyg som återfinns både i Photoshop, Illustrator och InDesign. Den mest självklara användningen av pipetten är nog att fånga upp färg från ett objekt eller en bild i ditt projekt men visste du att pipetten i Illustrator även kan fånga upp inställningar från text såsom typsnitt, textfärg och textstorlek? Välj pipetten i verktygsfältet eller använd kortkommando ”I” och klicka därefter på ett textfält (det dyker upp ett litet ”T” bredvid pipetten när du för muspekaren över texten). Nästa gång du skapar ett textfält kommer texten ha samma inställningar som det du tidigare klickat på!

Gör tydligare bilder med svartvita mönsterfyllningar

Att anpassa grafik för att vara tydligt i svartvitt kan vara bra om du exempelvis ska skicka över filer och inte är helt säker på om mottagaren kommer kunna skriva ut i färg eller för att tillgängliggöra ditt material för personer med färgblindhet. Gör du till exempel en ritning är tydlighet och tillgänglighet extra viktigt och då kan svartvitt tryck passa bra. I Illustrator finns olika mönster som kan användas som fyllning när färgerna inte räcker till eller blir för otydliga. Mönstren kan med fördel användas för just bilder i svartvitt eller i gråskala.

För att komma åt mönstren i Illustrator klickar du på Fönster > Bibliotek för färgrutor > Mönster > Standardgrafik där kan du välja exempelvis Standardgrafik_linjer eller Standardgrafik_mönster2 för att öppna ett fönster med olika svartvita mönsterfyllningar.

Använd mönster för att skilja delar åt på svartvita ritningar

Är linjerna tråkiga? Prova att ”ruffa till” dem!

När du använder Adobe Illustrator och känner att alla linjer är lite för stela och tråkiga finns det en enkel metod för att skapa en lite naturligare mer handritad look. Börja med att markera de objekt du vill ruffa till. Klicka sedan på Effekt > Förvräng och omforma > Ruffa till…

Passa på att klicka i Förhandsvisa och prova dig fram med de olika inställningarna tills du hittar en stil som passar dig.

Creative Cloud libraries i Adobe Illustrator

I vår tipsartikel om InDesign tog vi upp fördelarna med Creative Cloud Libraries där du förutom att kunna lagra projektfiler även kan lagra bl.a. mediefiler, färger och typsnittsinställningar. Det du lagrat i Creative Cloud kan dessutom delas mellan flera användare och Adobe-program – inklusive Illustrator. Precis som i InDesign kan du komma åt Creative Cloud libraries som panel inuti programmet även i Illustrator men skillnaden är att panelen i Illustrator har det mer anonyma namnet Bibliotek när motsvarande panel i InDesign heter CC Libraries.

 

Illustrator + Photoshop + InDesign = Sant

När du arbetar med ett projekt i InDesign och känner att du nog skulle vilja ändra lite på ett grafiskt objekt eller ett fotografi finns ett enkelt knep som gör att du inte behöver krångla med att hitta rätt fil eller är tvungen att importera filen på nytt. Högerklicka istället på objektet klicka på Redigera med och välj Adobe Illustrator eller Adobe Photoshop beroende på vilken typ av objekt du vill förändra. Då öppnas objektet i det program du valt och när du sparat filen i programmet du redigerat den med kommer objektet att ha förändrats även i InDesign.

Behöver du hjälp med Illustrator?

På Arkitektkopia är vi vana att hjälpa kunder med att få text och bild att se proffsigt ut i print. I vår ateljé arbetar personal med mångårig erfarenhet av grafisk formgivning, layout och formatering. Behöver du hjälp är det bara att höra av dig så berättar vi mer!

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.