Del 1 – Visitkortets historia

Visitkortets historia

Visitkortet är ett vanligt sätt att dela kontaktuppgifter med varandra, ofta i arbets­relaterade sammanhang. Men hur länge har vi egentligen använt visitkort? I den här artikeln dyker vi ner i visitkortets historia, var det kom ifrån och hur det kom att bli som det är idag.

Visitkortets historia – i korthet

Visitkort, affärskort och kartongkort stora som affischer – de senaste seklen har visitkortet haft många namn, sett väldigt olika ut och haft många olika syften. Det sägs att upptäcktsresanden Marco Polo på 1200-talet fick ett sidenband av en ståthållare i Kina med dennes namn på – en tidig förlaga till dagens visitkort.

De första visitkorten i papper började dyka upp i Kina och Europa under 1500-talet, speciellt i Frankrike där det i överklassen blev populärt att lämna en pappersremsa med sitt namn när de gick på visit hos varandra. Värt att nämna var att uttrycket visitkort inte fanns ännu. Att besöka varandra var på den tiden i stället ett invecklat system av artighetsvisiter, etikettsregler och andra företeelser. Det var med andra ord inte bara att komma över på en kaffe hur som helst. Visitkortet spelade en stor roll under besöken då de förenklade de procedurer som då rådde inom överklassen. Genom särskilda förkortningar kunde besökets syfte skrivas ut på kortet exempelvis p.c – pour condoléance – för att beklaga.

Under 1700-talet infördes dekorerade kartongkort som skickades till mottagaren innan besöket, inte sällan innehållandes biografier och andra längre texter vilket gjorde korten så pass stora att de ibland behövde rullas ihop.

Vintage fotografier

På 1800-talet byttes fotografier med varandra som med tiden fick ett standardiserat utseende – likt dagens visitkort

Ett bekant uttryck myntas

Det var först på 1800-talet som Carté-de-visité – visitkortet – introducerades av fransmannen och fotografen André-Adolphe-Eugène Disdéri. De var små fotografier som under ett besök lämnades vid dörren och sedan bars in till herrskapet. Detta utvecklades snabbt till en samlingshysteri där fotografier byttes mellan släkt och vänner, och inte bara på sig själv eller de närmaste utan även på kungligheter, skådespelare och politiker. I och med fotografins utveckling hade också de med blygsamma inkomster råd att bli förevigade på foto, något som tidigare bara var förbehållet överklassen. Med tiden fick korten ett standardiserat utseende, väldigt likt dagens visitkort.

I början av 1900-talet började visitkorten användas i arbetsrelaterade sammanhang som ett sätt att dela kontaktuppgifter med varandra, precis som det görs idag.

Detta var första delen i vår artikelserie om visitkortet – var det kom ifrån, vad det är och var det är på väg. Missa inte de andra delarna i serien där vi dyker ännu djupare i ämnen runt vårt kära Carté-de-visité. Nästa vecka berättar vi hur vi trycker visitkort, vad variabeldata gör för tryck­processen och hur våra kunder vill skräddarsy sina visitkort.

Vad behöver du hjälp med?

  • Genom att klicka på skicka godkänner du vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.